My Personal Holiday

by Bernays Propaganda

/
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
03:28
8.
9.

about

Bernays Propaganda на ова издание се:
Кристина Горовска (вокал)
Васко Атанасоски (гитара, клавијатура, вокал)
Џано Куч (тапани)
Ненад Трифуновски (бас)

музика: Васко Атанасоски
("Кога е доволно" заедно со Кристина Горовска)

текстови: Кристина Горовска
("Овој ден да помине" и "VIP in Paradise" заедно со Васко Атанасоски)

аранжман: Bernays Propaganda
(+ Саша Павловиќ на 4, 5, 7, 8, 9)

снимател / миксер / продуцент: Ненад Трифуновски

асистенти на снимање: Горан Стојчевски и Ален Хаџи Стефанов

снимено во Кино Фросина (МКЦ - Скопје) и Blla Blla Blla Studio во јануари 2010

мастеринг: Carl Saff

--------------------------------------------------

НАПРАВИ ЗАЕДНО
www.napravizaedno.com

MOONLEE RECORDS (SI)
www.moonleerecords.com

PRUEGELPRINZ RECORDS (DE)
pruegelprinz.blogsport.de

NARSHARDAA RECORDS (DE)
www.narshardaa.com

THRASHBASTARD (DE)
www.discogs.com/label/Thrashbastard

CRAPOULET RECORDS (FR)
crapoulet.fr

credits

released April 26, 2010

tags

license

all rights reserved

about

Направи Заедно Butel Municipality, Macedonia

do it together record label

contact / help

Contact Направи Заедно

Track Name: Намести фризура и гладувај
во градот свети реката
сложно братство ѓубриња
ако треба ќе се удават
и плиткото е длабоко кога немаш сила!
намести фризура и гладувај
од магаре до сајбер самица
и чекај да те прогласат
за личност или нација!
помоли се тој до тебе да пропадне
крив е што си проклето неспособен
да сакаш некој, нешто без да го галиш
ѕверот кој те нахрани со гнев
ти си роден гениј, чекаш шанса
штета, космосот е против тебе
а и без таблета заспиваш
само кога наредби извршуваш
барај го Најглавниот
ќе знае што е добро за тебе
мрази, ама слушај го
ќе расте кога ти ќе слабееш
и запамти во победа си поразен
џуџе зависно од признание
не бара многу, само да го погали
ѕверот кој го нахрани со гнев
Track Name: Булдожер
пари, хартија која лесно се пали
чек, кеш, берза, леш
моќ, финали на целиот циркус
шоу, бог, власт, брак... тотален мрак
доаѓа право на нас... закана!
бенг! трес! бум! креш!
има лиценца да руши сé
сé што ние сакаме!
има лиценца да гради сé
сé што ние мразиме!
булдожер ах, чк чк чк
доаѓа право на нас... црно-црвен е
турбо моќ = турбо фолк
доаѓа право на нас... жолто-плав
блам, кока, кич... fuck on the beach
доаѓа право на нас... закана!
булдожер ах чк чк чк...
Track Name: Овој ден да помине
соба, седам сам
нема кој да ми кажува
што е добро, а што не
овој ден да помине
земја или држава
постои ли разлика?
едната раѓа, другата владее
овој ден да помине!
лесно е да се ужива
бројам денови што пропаѓаат
последен итен план да успеам
а и денес нема да излезам!
овој ден да помине
овој ден да помине
само овој ден да помине
и овој ден ќе пропадне
знам дека е погубно
знам дека е посилно
кога паѓам ниско
во име на успехот
и да можам да бирам пак
ќе изберам да не мрднам
и да можам пак да избирам
ќе изберам да пропаднам!
Track Name: My Personal Holiday
I want my personal holiday
three happy hours at least
a calendar without an empty space
I'm busy worshipping your saints!
and I just can't believe in so many perfect people
can we celebrate without a sacrifice?
this time we won't be just wasted
sorry, we're not serving any flesh or blood
'cause I want my personal holiday
and we're not gonna worship your saints!
I just can't remember all those perfect people!
can we celebrate without a sacrifice?
I planted another saint in the garden
he grows fast... no fear-mongering!
great man can't make small mistakes
your perfect people are dead
this time we're gonna use just personal reasons
Track Name: Преживеав
минута, секунда, гласање!
вклучи го детекторот за лажење
минута, секунда, играј си!
заокружи и најди го преживеаниот
четири години недостапно
победникот го блокира твојот број
минута, секунда, отсуство
доволно да погрешиш неповратно
а, не бараш ни максимум
само не се задоволуваш со минимум
колку често ти се јавува
оној што во твое име одлучува?
каде е? барем еден единствен доказ
дека нема да преживеам без вас / без власт / сама?
Track Name: Се плашам од луѓе
се плашам од луѓе кои се откажуваат
се плашам од луѓе кои сé поседуваат
се плашам од земјата каде предвреме се старее
се плашам да стареам во болна средина
деца се лихвари, книшка пред да зинат
илјада пати покорумпирани од вас
успеавте! сега сте повеќе
имаат сé што не им треба
имаат техники за да ловат
знаат да линчуваат, а не знаат да зборат
дали земјата е болна кога
во неа се ладат пред да изгорат?!
дали патриотите по секоја цена
вљубени се и кога земјата е болна?!
се плашам да скапувам во ладната земја
и црвите долу заземаат страна
копајте славни скелети за неславна иднина која трае, не скапува
борци за земја, на плата колат
борците за човекови права
без тендер не мрдаат ни за својата глава
дали земајта е болна кога
ги лади оние што не ни горат?
дали земјата е болна кога
во неа се ладат пред да изгорат?
Track Name: Blackmail
I thought the pain is over
but then I got a letter from you
it's not blue, it's much much darker
it's blackmail from the Leader
the state is my pimp, demands a lover
we'll marry not to pay the tax
a Middle Ages fan supervised my bedroom
pull the curtains, he's watching from the mountain cross
I wanted to stay alone
I wanted to die alone
I wanted to live alone!
but when I'm broke I make mistakes
sell your soul if you want to live!
I've go a call from the Leader
he has a problem with my breakfast!
what's next?!!!!!
it's capitalism, but the shopping bag is tight
just the color of his party or the color of his god
lock the window! don't burn the eyes
before you check the expiry date of the enlightenment light
Track Name: VIP in Paradise
six days, fast, I'm falling in a trap of letting you down
six steps right, crucify my sight, but you can't hide way out
demons = contraception, a dirty machine gives a life
erase / update the books, they're too old to lie
give me a sign that you want me alive
I'm scared of Death, but I'm more scared to death of Life
how can I then raise a normal mind?
multiply frustrations for dalight?!
send my message to the sky:
didn't give birth seven times!
so, do I still have a chance for VIP in paradise?!
where are my angel wings to lift me up? where are my sacred powers?
I'v tried and tried and tried to read the manual, but I didn't understand
how to make a remake of innocence?
how to reproduce what I need (a holy seat)?
paradise citizens armed with a sinless touch
I guess I failed, I'm just a man
cancel my seat in paradise
Track Name: Кога е доволно
кога е доволно, мачно, исто и сиромашно
не очекувај да биде пристојно
кога е доволно мртва да смени правила
лојално себична резерва без став и доверба
кога застана во редот на гневните
логично е да им вртиш грб на сенките
дали сакаш или само ти треба?
ропството е толку ретро грешка
не се враќај назад, опасно е! таму газат мирните
оние кои го кријат комплексот на гневинте кога не е во ред
кода е доволно сама, не се радува
прочита: идеалот е жртвата
голтни ја гордоста поради хармонија
која ќе горчи, нема да се смееш кога легнуваш